Проблема порушення постави є однією з найактуальніших проблем дитячого та юнацького віку. Адже ті порушення, які з'явилися в період формування опорно-рухового апарату, з віком призводять до захворювань хребта, хронічних захворювань серцево-судинної та дихальної систем, неврологічним захворюванням.

Один із найчастіших механізмів порушення постави - статичний: одностороннє навантаження на м'язи спини і живота від систематичного перебування в незручній або неправильній робочій позі за партою або за столом, носінні тяжкості в одній руці або на плечі. Відбувається порушення розподілу навантаження на м'язи, що утримують хребет у правильному положенні. В результаті розвиток м'язів, розташованих з різних боків осі хребта, відбувається нерівномірно, сила і тонус одних м'язів підвищується, інших знижується, що викликає викривлення осі.

Для лікування та профілактики порушень постави та статичних деформацій призначається масаж, плавання, спеціальний комплекс вправ лікувальної фізкультури. У комплекс лікування виражених деформацій також входить носіння коректора поставиПорушення постави на ранніх стадіях набагато ефективніше піддається щадним методам лікування, ніж його запущені форми.

Коректори постави розроблені таким чином, що при їх носінні відбувається розвантаження м'язів, що зазнають напруги і зміщують вісь хребта. У той же час, ослаблені м'язи починають скорочуватися в новому, правильному положенні, напруга їх нормалізується.

Відбувається розвантаження тіл хребців (реклінація), правильне розподілення навантаження, згодом відновлюється нормальний зв'язувальний апарат. Нормальна постава стає звичною.

Коректори постави успішно використовуються в комплексі лікування захворювань хребта, при остеохондрозі, грижах міжхребцевих дисків, патології тіл хребців та практично не мають ускладнень та протипоказань. Коректор постави застосовується для профілактики та лікування захворювань хребта та порушень постави у дітей та дорослих. Залежно від виду певного порушення, його стадії розвитку та області ураження хребта, застосовуються різні типи коректорів постави: реклінатори, грудопоперекові коректори, грудні бандажі або коректори постави.

Коректори чудово доповнюють лікувальний вплив ЛФК, мануальної терапії, можуть використовуватись як самостійний метод профілактики та лікування порушень постави. Еластичність пристроїв розрахована так, що при їх використанні зберігається необхідний фізіологічний обсяг рухів та нормальна робота м'язового апарату.

Для того щоб реклінатори та грудні бандажі дали свої результати, необхідно носити ортопедичний виріб не менше 2-3 місяців по кілька годин щодня. Внаслідок такої періодичності застосування ортопедичного виробу для спини починає вироблятися так званий стереотип правильної постави.

Варто зазначити, що коректор постави показано застосовувати не тільки у разі наявності певних відхилень у розвитку хребта, але й для абсолютно здорових людей, які зазнають постійного впливу на хребет таких факторів, як сидяча робота, незручні пози для сидіння тощо. У цьому випадку має на меті попередити всілякі порушення та захворювання хребтів, особливо у дітей, кісткова та хрящова тканина хребта яких поки що не сформована і легко піддається незворотним деформаціям.

Види та конструкції коректорів постави

Реклінатори

Реклінатори - коректори постави, основним завданням яких є приведення в правильне положення плечового пояса. Найчастіше реклінатори виготовлені у вигляді восьмиподібної пов'язки, що петлями охоплює плечові суглоби спереду. На рівні лопаток петлі схрещуються, забезпечуючи задньо-нижній напрямок тяги. Вплив реклінаторів дозволяє розвести плечі та забезпечити зменшення сутулості, проявленої на рівні верхньо-грудного відділу хребта.

Грудні коректори постави (грудні пояси, бандажі)

У таких конструкціях передбачають наявність ребер жорсткості в області грудного відділу хребта. Ребра жорсткості у грудних коректорах виконані з алюмінієвого сплаву та при носінні моделюються згідно з анатомічними особливостями спини пацієнта. Сама спинна частина грудного коректора довша, ніж у реклінатора, і захоплює грудний відділ хребта на рівнях від 4 до 10-11 хребців.

Грудні бандажі показані при вираженій сутулості, порушеннях постави по сколіотичному типу в грудному відділі хребта, порушенні лопаток. При підборі грудних поясів необхідно враховувати зростання користувача (довжину грудного відділу) та охоплення грудей.

Грудопоперекові коректори постави

Такий коректор є комбінований виріб, в якому поєднані корсетний пояс, напівжорстка спинка і реклінатор.

Поперекова частина фіксується на животі за допомогою застібки-липучки. Довгі моделювані ребра жорсткості з алюмінієвого сплаву проходять вздовж усієї спини від рівня 3 хребця до рівня 3-4 поперекових хребців і стабілізують поперековий лордоз та грудний кіфоз.

Дані вироби найбільш універсальні засоби як для профілактики, так і лікування порушення постави будь-якого ступеня вираженості у дітей та дорослих, остеопороз, травми у грудному відділі хребта та грудопоперекового переходу, виражений остеохондроз.

Правила використання коректорів постави

Коректор постави носять за такою схемою: 1 тиждень – 2 години на день, 2 тиждень – 3 години на день, 3 тиждень – 4 години на день, 4 тиждень – 5 годин на день, 5 тиждень – 6 годин на день. Потім протягом 2-4 місяців коректор носять до шостої години на день при статичних навантаженнях (перегляд телевізора, читання, робота за столом тощо). Після цього час носіння коректора зменшують на годину кожні півтора тижні, поступово доводячи час до двох годин на день. Після виконання цієї схеми коректор не носять, а при появі ознак сутулості знову одягають його на 4 години на день і так носять протягом двох місяців.

Одягати коректор постави слід з самого ранку, коли хребет найбільш схильний до формування правильної постави. Вночі одягати коректор неприпустимо, оскільки лікувального ефекту це не дасть, а ось порушити поставу ще більше за рахунок незручної пози сну, можна досить просто і значною мірою. Варто пам'ятати, що з кожним днем варто збільшувати натяг коректора постави, оскільки таким чином можна досягти прогресування лікування.

У мережі «Аптека Доброго Дня» представлений широкий вибір коректорів постави та іншої ортопедичної продукції. Наявність та ціни за телефоном 0 800 500 129 www.add.ua

Адреси аптек:

  •  м. Київ, Львівська пл., 8-Б, тел. (044) 536-93-38;
  • м. Київ, вул. Воровського, 39/11, тел. (044) 206-09-51;
  • м. Київ, вул. Вишгородська, 44, тел. (044) 430-22-68;
  • м. Київ, пр-т Палладіна, 22, тел. (044) 569-78-44;
  • м. Київ, вул. Будівників, 29, тел. (044) 575-32-19;
  • м. Київ, Харківське шосе, 49 тел. (044) 576-43-92;
  • м. Вишгород, вул. Мазепи, 13/9, тел. (496) 2-60-83