І хоча в сучасному світі цей діагноз давно вже не звучить як вирок, підвищений рівень цукру в крові надає гіркого присмаку життя людини, позбавляючи його багатьох звичних радощів. Живучи з подібним діагнозом, доводиться бути напоготові, стежачи за найменшими змінами у самопочутті. Іноді саме життя діабетика безпосередньо залежить від вчасно прийнятих ліків.

Цукровий діабет – це порушення обміну вуглеводів та води в організмі, наслідком є порушення функцій підшлункової залози. Підшлункова залоза виробляє гормон – інсулін. Інсулін бере участь у процесі переробки цукру, а саме перетворення цукру на глюкозу. Внаслідок чого цукор накопичується в нашій крові та виводиться у великих кількостях з організму через сечу.

Якщо у людини вміст цукру (глюкози) у крові вищий за норму, то це може стати головною ознакою цукрового діабету. В організмі людини за вироблення інсуліну відповідають клітини підшлункової залози (бета-клітини). У свою чергу інсулін – це гормон, який відповідає за те, щоб до клітин у потрібній кількості постачалася глюкоза.

Що відбувається в організмі при цукровому діабеті? В організмі виробляється недостатня кількість інсуліну, при цьому вміст цукру та глюкози в крові підвищений, але клітини починають страждати від нестачі глюкози.

2 типи цукрового діабету

Цукровий діабет 1 типу

Цей тип ще називають інсулінозалежним діабетом. Найчастіше цим видом діабету страждають люди молоді, віком до 40 років. Протікає захворювання досить важко, на лікування потрібен інсулін.

  • Причина: організм виробляє антитіла, що винищують клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін.

Від діабету першого типу повністю вилікуватися практично неможливо. Для підтримки організму потрібно за допомогою шприца вводити в організм інсулін. Дуже важливо дотримуватися суворої дієти, з раціону виключаються повністю легко засвоювані вуглеводи (цукор, солодощі, фруктові соки, лимонади).

Цукровий діабет 2 типу

Даний тип діабету є інсулінонезалежним. Найчастіше діабетом 2 типу страждають люди після 40 років.

  • Причина: втрата чутливості клітин до інсуліну через надлишок поживних речовин у них.

Спочатку таким хворим призначається дієта. Дуже важливо повністю дотримуватися рекомендацій лікаря. У випадках, коли дієти недостатньо, застосовують цукрознижувальні препарати, і тільки в крайньому випадку призначають інсулін.

Причини цукрового діабету:

  • Спадковість;
  • Ожиріння; 
  • Ряд захворювань, що сприяють ураженню бета-клітин: панкреатит, рак підшлункової залози, хвороби інших залоз внутрішньої секреції;
  • Вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит та інші захворювання, сюди входить грип). Дані інфекції є стартовими у розвиток цукрового діабету. Особливо для людей, які належать до групи ризику;
  • Нервовий стрес;
  • Вік.

Ознаки та симптоми цукрового діабету

  • Постійна сухість у роті;
  • Почуття спраги з неможливістю вгамувати її. Хворі люди випивають до кількох літрів добової рідини;
  • Підвищення діурезу – помітне підвищення порційної та загальної сечі, що виділяється за добу;
  • Зниження або різке збільшення ваги та жирових відкладень;
  • Сильна сверблячка шкіри та її сухість;
  • Підвищена схильність до гнійничкових процесів на шкірі та м'яких тканинах;
  • М'язова слабкість та підвищена пітливість;
  • Погане загоєння будь-яких ран.

Діагностика цукрового діабету

Дослідження вмісту глюкози крові є головним методом діагностики.

У здорової людини, яка не страждає на діабет, норма вмісту цукру в крові становить 3,3-7,8 ммоль/л. Якщо клітинам організму не вдається засвоїти цукор, який надходить у кров у процесі переварювання їжі, рівень вмісту цукру в крові повільно, але правильно починає підніматися.

Пам'ятайте: чим раніше виявлено цукровий діабет – тим більше можливостей надати організму підтримку та запобігти розвитку захворювання.

Мережа "Аптека Доброго Дня" у рамках проекту "Варто перевірити" весь листопад 2014 року пропонує пройти діагностику рівня глюкози у крові у фармамаркетах по всій Україні безкоштовно. 

Знайте більше – будьте здорові!