Деякі хвороби (наприклад, вітряна віспа) супроводжуються рясним висипанням прищиків на шкірі та сильним свербінням. Людина, розчісуючи ділянки тіла, що сверблять, може випадково здерти один або кілька прищів. В результаті в ранку може проникнути інфекція. Або ж, якщо при цьому пошкоджені не тільки поверхневі, а й глибинні ділянки епітелію, організм, отримавши сигнал про пошкодження, почне виробляти нову порцію колагену. І в тому, і в іншому випадку може утворитися негарний рубець. Також шрам може виникнути після загоєння подряпини, наприклад на нозі або руці.

Які існують способи позбавлення від шрамів

Є цілий ряд методів вирішення цієї проблеми: застосування силіконових гелів та пластирів, лікування холодом (кріотерапія), гормональні ін'єкції, хімічний пілінг, лазерне лікування.

Після рясного висипу, як правило, утворюються численні рубці, що являють собою неглибокі ямки. Такі шрами називають атрофічними. Дуже хорошим засобом лікування вважається хімічний пілінг, але тільки в тому випадку, якщо він досить глибокий. Слід особливо вказати, що проводити такий пілінг може лише кваліфікований лікар-косметолог. А поверхневі пілінги, які пропонують робити в салонах краси, набагато менш ефективні.

А чи існують «домашні» методи позбавлення рубців?

Так, і їх чимало. Хоча думки щодо ефективності таких засобів дуже суперечливі. Хтось стверджує, що з їхньою допомогою цілком можна позбутися навіть застарілих, грубих рубців, якщо виявити завзятість і терпіння, а хтось налаштований значно скептичніше.

Наприклад, знебарвити темні гіпертрофовані рубці можна за допомогою лимонного соку або 20% водного розчину оцту. Змащувати їх потрібно щодня та протягом тривалого часу.

Зі шрамами на обличчі та шиї можуть допомогти впоратися маски на основі йогурту або яєчного білка. У першому випадку необхідно змішати 2 столові ложки натурального йогурту з такою ж кількістю жирної сметани та вівсяних пластівців, додавши кілька крапель лимонного соку. У другому – збити в міцну піну один яєчний білок, додати трохи рідкого меду та кілька крапель мигдальної олії.

Деякі люди віддають перевагу меду з різними добавками. Наприклад, можна змішати мелений мускатний горіх і рідкий мед у приблизному ваговому співвідношенні 1:4 і тривалий час щодня втирати масу в рубці. Зверніть увагу, що мед може викликати алергію.

У ряді джерел можна зустріти пораду використовувати для розм'якшення та знебарвлення рубців суміш із томатного соку та натертого свіжого огірка. Хороший засіб для зволоження та пом'якшення рубців – крем, що містить вітамін Е. Особливо якщо до його складу також входять олію какао, мигдалю, календули та лаванди. Необхідно мінімум двічі на день, вранці та ввечері, втирати цей крем у проблемні зони шкіри протягом півтора-двох місяців.

Про те, які засоби допоможуть зменшити прояви шрамів – підкажуть наші провізори мережі "Аптека Доброго Дня". Також, нагадуємо, що в мережі діє Центр здорової шкіри, де періодично проходять консультації, тестування та діагностичні заходи, на яких ви можете дізнатися, як ефективніше доглядати шкіру. Слідкуйте за нашими новинами, звертайтеся до наших спеціалістів та будьте здорові!

Аптека Доброго Дня - це піклування!