Ознаки, які повинні насторожити: біль у суглобах, що посилюється при рухах та вночі, ранкова припухлість суглобів, відчуття скутості рухів, хрускіт, клацання, шум, тертя. При артрозі кульшового суглоба біль зосереджений у верхній частині стегна і віддає в коліно, особливо відчувається при спуску сходами. Якщо запалений плечовий суглоб – людині важко опускати та піднімати руку.

Остеоартроз - найпоширеніша форма ураження суглобів і одна з головних причин непрацездатності, що викликає погіршення якості життя та значні фінансові витрати, особливо у людей похилого віку.

Які суглоби страждають частіше?

  • Плечові – 15%;
  • Колінні – 60%;
  • Суглоби кисті – 60%;
  • Гомілковостопний – 20%;
  • Тазостегнові - 25%;
  • Поперековий та шийний відділи хребта – 30%;

Захворюваність на остеоартроз різко збільшується з віком, досягаючи третини населення в літньому та старечому віках. Серед хворих на остеоартроз у молодому віці переважають чоловіки, а в літньому віці – жінки.

У міру того як поверхня кістки втрачає хрящовий захист, пацієнт починає відчувати біль при фізичному навантаженні на суглоб, зокрема при ходьбі або в положенні стоячи. Це призводить до гіподинамії, оскільки пацієнт щадить суглоб, намагаючись уникнути болю. У свою чергу, гіподинамія може стати причиною локальної атрофії м'язів і слабкості зв'язок.

Точні причини виникнення артрозу суглобів поки що не виявлені, проте відомі фактори, які за статистикою підвищують ймовірність його виникнення.

Остеоартроз можна часто запобігти, дотримуючись заходів щодо профілактики захворювання, а саме  дотримання активного способу життя.

Вік. Через поступове зношування, накопичувані мікроушкодження хрящовий шар поступово втрачає свої властивості і з часом може призвести до остеоартрозу.

Надлишкова вага. Особливо часто повні люди страждають на остеартроз колінного суглоба, який зазнає перевантаження. При діагнозі ожиріння ризику піддається тазостегновий суглоб.

Травма чи перевантаження. Спортсмени та люди, які змушені виконувати багаторазові одноманітні рухи через свою професію, потрапляють до групи ризику. Захворювання може проявитися за кілька років. Спортсменам слід звернути увагу на достатню різнобічність вправ. Слід зазначити, що шкідливі не самі тренування, а відсутність в них балансу – надмірна навантаження на певний суглоб.

Спадковість. Проведені дослідження свідчать про підвищений ризик остеоартрозу у родичів хворих. Нерідко причиною захворювання є вроджений дефект кісток, що призводить до нестабільної роботи суглоба. Зокрема, можна виділити кривизну ніг, слабкість суглобів. Також було виявлено мутації гена, відповідального за створення хрящового шару, що передаються спадковим шляхом. Родичам хворих рекомендується уважніше стежити за симптомами остеоартрозу.

Слабкість м'язів. Міцні м'язи багаторазово знижують навантаження на суглоб. Для людей зі слабкими м'язами рекомендується виконання вправ на їхнє зміцнення.

Якщо захворювання підтвердилося

Хворіючим остеоартрозом радять уникати фізичних навантажень (бігати, наприклад, не можна), рекомендують спати на жорсткому матраці, сидіти на стільці з прямою спинкою, полегшувати навантаження на суглоби, використовуючи бандажі та корсети. Добре впливають на стан суглобів рефлексотерапія, масаж та інші процедури, які найкраще приймати на курортах із сірчаними, сірководневими та радоновими джерелами, лікувальними грязями.

Препарати, що використовуються для лікування остеоартрозу, можна умовно розділити на два напрямки: знеболювальні (протизапальні) та відновлювальні. До першого виду відноситься Ремісид на основі німесуліду - він швидко знімає біль і ефективно бореться із запаленням суглоба.

Але поряд із «пожежними» заходами дуже важливо проводити системне лікування хвороби хондропротекторами. Це препарати, які стимулюють загоєння та відновлення сполучних тканин, гальмують процес руйнування суглоба. Речовини, що містяться в них, можуть заміщати змащувальну внутрішньосуглобову рідину або містити «будівельний матеріал» для зростання здорових тканин. До таких відносяться Артифлекс Хондро на основі глюкозаміну, Артрон Комплекс та Артрон Флекс (діючі речовини – глюкозамін та хондроїтин).

Хондропротектори не дають миттєвого результату – курс лікування зазвичай триває два-три місяці. Стан покращується повільно, але й ефект набагато помітніший, та й зберігається довше. Так що не забувайте: остеоартроз із тих хвороб, які здатні сильно зіпсувати життя, якщо ними не займатися, але у яких можна багато відвоювати завдяки правильному лікуванню та вашій наполегливості.

У мережі «Аптека Доброго Дня» представлений великий спектр хондропротекторів. Кваліфіковані фармацевти допоможуть вам підібрати правильний спосіб боротьби з проблемою, а актуальні акції – зробити покупку з вигодою!