Водні процедури. У животі мами малюк росте в оточенні води, тому в перші дні життя вода для нього є більш звичним довкіллям. Вранці вмивайте, протягом дня підмивайте, а ввечері купайте дитину. Температура води має бути 37-37,5 ° С, тривалість купання - не більше 5-7 хвилин.

Починають купання з миття голови. Добре зарекомендували себе і широко застосовуються шампуні Johnson's baby з ромашкою, лавандою, паростками пшениці. Шампуні Бебілайн з ромашкою і пантенолом, які не викликають алергію, живлять і тонізують шкіру голови, роблять волосся м'яким, зменшують його ламкість. Дитячі шампуні Bubchen - з абрикосом, динею, полуницею, малиною, як і попередні засоби, мають нейтральний рН, мають протизапальну дію, запобігають висиханню чутливої шкіри голови.

Час для вечірнього купання краще вибирати перед годуванням.

Щоб висушити шкіру дитини після купання, її потрібно трохи промокнути, але не слід терти, щоб не зробити дитині боляче і не перетворити купання на неприємну процедуру. Після цього потрібно висушити всі складочки - пахвинні, шийні, пупок. Після купання шкіру дитини обробляють дитячим молочком. До складу молочка входять речовини, що підвищують еластичність шкіри, не дають їй пересихати. Різні види дитячого молочка стабілізують водно-жировий баланс шкіри після купання та підвищують захисні властивості шкіри проти бактерій.

У тих місцях, де волога може накопичуватися, шкіру обробляють присипкою. Її насипають на руку і потім рівномірно розподіляють на шкірі дитини ( обов'язково наносити на чисту суху шкіру). Присипка добре поглинає зайву вологу, зменшує тертя, запобігає утворенню попрілостей та подразнення, зберігає шкіру сухою, м'якою та свіжою.

Підгузки. Використовуйте сучасні якісні підгузки, у яких малюкові буде зручно. Не забувайте регулярно їх міняти.

Дитяча аптечка. В аптечці вашого малюка повинні бути ліки, які допоможуть вам допомогти дитині до приходу лікаря: йод, антисептик фурацилін в таблетках для приготування розчину для промивання, дитячі краплі в ніс, дитячий сироп від температури, газовідвідна трубка і ліки, що зменшують здуття живота.

Дитячі краплі в ніс допоможуть вам зменшити закладеність носа у дитини при застуді та пов'язані з цим порушення смоктання. Потрібно враховувати, що у новонароджених дітей застосовують спеціальні краплі, з невеликою концентрацією діючої речовини. Це можуть бути краплі Називін, Ноксивін або Риназолін. Дітям грудного віку протягом перших 4 тижнів життя закопують у кожний носовий хід по 1 краплі 0,01% розчину 2-3 рази на день, з 5 тижня і до кінця 1 року життя по 1-2 краплі 0,01% розчину, та тільки після року можна використовувати 0,025% розчин. Можна також використовувати краплі Назол Бебі: їх також застосовують у дітей до року по 1 краплі через 4 години. Тривалість самостійного застосування цих крапель – 3 дні, надалі, якщо вони потребують, потрібно узгодити це питання з лікарем.

Нерідко при застудних захворюваннях підвищується температура. Для зниження її необхідно мати спеціальні дитячі лікарські форми жарознижуючих. У дітей до року препарати парацетамолу можуть застосовуватись також у вигляді сиропів та суспензій – Альдолор, Калпол, Панадол бебі, Парацетамол (сироп для дітей), Еффералган (до 3-місячного віку їх застосовують тільки за рекомендацією педіатра). Препарати у цій віковій групі використовують у кількості 1/2 мірної ложечки на прийом до 3 разів на добу. Для покращення загального самопочуття у дитини, а також допоміжного жарознижувального ефекту можна застосовувати свічки Вібуркол. Це гомеопатичний препарат, який містить кілька нетоксичних речовин, що покращують переносимість підвищеної температури та сприяють її зниженню. У дітей з перших днів життя та до 6 місяців його доза становить 1/2 свічки (застосовується 4 рази на день). Навіть якщо препарат не зменшить температуру, його слід продовжувати застосовувати, оскільки він покращує загальне самопочуття дитини при хворобі.

Нерідко велике занепокоєння і дітям, і батькам доставляють проблеми з кишківником у дитини. Болі пов'язані з порушенням відходження газів, здуття живота. При цьому допомагає правильно проведений масаж. Він сприяє доброму травленню, покращує сон, заспокоює дитину. Масаж необхідно проводити, використовуючи масла (Масло по догляду за шкірою Бюбхен-календула, ароматичні масла Бюбхен «На добраніч», «Перед сповиванням», Джонсон Бебі, Джонсон Бебі з ромашкою, Джонсон Бебі гель-масло). Для посилення руху кишківника, а значить – зменшення ризику запорів, здуття живота та болю, застосовують рослинний препарат Плантекс. Це препарат, що містить фенхель – рослина з вітрогінним та спазмолітичним ефектом, він може застосовуватися у дітей з 2-тижневого віку – по 1-2 пакетики на добу у 2-3 прийоми.

Якщо ви все ще турбуєтеся, що ви робите щось не так, наберіться терпіння: у вас все вийде. Адже головне – це любов до вашої дитини! У відповідь на вашу турботу вже до кінця четвертого тижня свого життя малюк зробить вам перший подарунок - подарує свою посмішку! А це означає, що він щасливий і ви все робите правильно.