Налаштування
Шрифт:
  • А
  • А
  • А
Колір:
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
Фото
  • ЧБ
  • Колір
  • Вимк.
Повна версія
Хлоргексидин-Віола 0,05% розчин 100 мл
26,50 ₴

Інструкція до препарату Хлоргексидин-Віола 0,05% розчин 100 мл

Інструкція надана держ. реєстром мед. препаратів України
Кортунова Юлія
Перевірено: Кортунова Юлія
Оновлено: 30.09.2023
Провірено
Інструкція

Хлоргексидин-Віола (Chlorhexidin-Viola) інструкція по застосуванню

Склад

Діюча речовина: хлоргексидину диглюконат;

  • 100 мл препарату містять розчину диглюконату хлоргексидину 20% - 0,25 мл;

Допоміжна речовина: вода очищена.

Лікарська форма

Розчин для зовнішнього застосування.

Основні фізико-хімічні властивості

Прозора безбарвна рідина без запаху.

Фармакотерапевтична група

Антисептичні та дезінфекційні засоби. Код АТХ D08А С02.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка

Хлоргексидин диглюконат є катіонним бігуанідом. Хлоргексидин має клітинні аміногрупи. білків. Проникає у внутрішньоклітинні мембрани бактеріальних клітин, осідає на цитоплазмі та змінює функцію мембрани, перешкоджаючи споживанню кисню, що спричиняє зниження рівня аденозинтрифосфату та загибель клітин. Руйнує ДНК і порушує синтез ДНК у мікроорганізмів Забезпечує тривалу персистентну антимікробну активність, що перешкоджає розмноженню мікроорганізмів як мінімум протягом 6 годин після застосування препарату.

Хлоргексидину диглюконат робить швидку і виражену дію на грампозитивні та грамнегативні бактерії (трепонема pallidum, Chlamidia spp., Уреаплазма spp., Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis, Bacteroides fragilis), найпростіші (Trichomonas вісь. У присутності крові та інших органічних субстанцій антимікробна активність хлоргексидину диглюконату не знижується.

Фармакокінетика

Через інтактну шкіру немає проникає. Практично ні всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Після випадкового ковтання 300 мг максимальна концентрація досягається через 30 хвилин і становить 0,206 мкг/л. Виводиться переважно з каловими масами (90%), менше 1% виділяється нирками.
Клінічні властивості.

Показання

Профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом (сифіліс, гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз, генітальний герпес).

Дезінфекція гнійних ран, інфікованих опікових поверхонь; лікування інфекцій шкіри та слизових оболонок в хірургії, акушерстві, гінекології, урології (уретрити, уретропростатити), стоматології (полоскання і зрошення - гінгівіт, стоматит, афти, пародонтит, альвеоліт).

Протипоказання Хлоргексидину-Віолу

Підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу.

Схильність до алергічних реакцій та алергічних захворювань, дерматити, вірусні захворювання шкіри. Не рекомендується застосовувати для обробки кон'юнктиви та промивання порожнин. Також не рекомендується застосовувати на рани з великою поверхнею, при операціях у ділянках центральної нервової системи та слухового каналу, в офтальмології, для введення у слуховий канал.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Щоб уникнути розвитку дерматиту, одночасно застосовувати хлоргексидин і препарати йоду немає бажано.

Сумісний із препаратами, що містять катіонну групу (бензалконію хлорид, це трімонія бромід).

Етанол посилює дію препарату.

Хлоргексидина диглюконат є катіонної речовиною і несумісний з милом та іншими аніонними речовинами (колоїди, гуміарабік, карбоксиметилцелюлоза). У концентрації 0,05% хлоргексидину диглюконат несумісний з боратами, карбонатами, хлоридами, цитратами, фосфатами, сульфатами, оскільки утворюються важкорозчинні опади.

Особливості застосування препарату

Слід уникати потрапляння препарату всередину рани пацієнтам із відкритою черепно-мозковою травмою, пошкодженням спинного мозку, перфорацією барабанної перетинки. При попаданні розчину на слизові оболонки ока їх слід швидко і ретельно промити водою.

Попадання гіпохлоридних відбілюючих речовин на тканини, які раніше перебували в контакті з препаратами, які містять хлоргексидин, може сприяти появі на них плям коричневого кольору.

Бактерицидна дія препарату посилюється із підвищенням температури. При температурі вище за 100 °С препарат частково розкладається.

Препарат практично не абсорбується у шлунку. При випадковому ковтанні засобу слід промити шлунок, використовуючи сире молоко, сире яйце, желатин. У разі необхідності проводити симптоматичну терапію.

Чи не розводити жорсткою водою. Можна стерилізувати в автоклаві за температури 116 °С. протягом 30 хв. Ні стерилізувати за допомогою іонізуючого випромінювання.

Не слід порушувати правила застосування лікарського засобу – це може зашкодити здоров'ю.

Застосування у період вагітності або годування груддю

У період вагітності або годування груддю препарат застосовувати тільки тоді, коли очікується користь матері переважає потенційний ризик для плода/дитини. Не обробляти поверхню молочних залоз перед годуванням.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом чи іншими механізмами

Ні впливає.

Спосіб застосування та дози Хлоргексидин-Віола

Використовувати зовнішньо. При мікротравмах шкіру навколо рани обробляти розчином, після чого на рану накладати серветку, змочену розчином, і фіксувати пов'язкою або пластиром. Для профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, препарат ефективний, якщо його застосовувати немає пізніше ніж через 2 години після статевого акту. Перед застосуванням препарату з метою профілактики венеричних захворювань слід випорожнити сечовий міхур, вимити руки та статеві органи. Після цього струменем розчину обробити шкіру лобка, внутрішніх поверхонь стегон, статевих органів. Вміст флакона за допомогою насадки ввести в сечівник: чоловікам - 2-3 мл, жінкам - 1-2 мл (жінкам в піхву ввести 5 - 10 мл і затримати на 2-3 хвилини). Обробити розчином шкіру внутрішніх поверхонь стегон, лобка, статевих органів. Після процедури немає слід спорожняти сечовий міхур протягом 2 годин. Комплексне лікування уретритів та уретропростатитів проводити шляхом упорскування в уретру 2-3 мл розчину хлоргексидину диглюконату 1-2 рази на добу, курс лікування – 10 днів. Процедури призначати за день.

Розчин препарату застосовувати у вигляді зрошень, полоскань та аплікацій – 5-10 мл розчину наносити на уражену поверхню шкіри або слизових оболонок з експозицією 1-3 хвилини 2-3 рази на добу (на тампоні або шляхом зрошення).
У період вагітності або годування груддю лікарський засіб застосовувати у звичайних рекомендованих дозах.

Діти

Не застосовувати дітям віком до 12 років.

Передозування

Випадки передозування при зовнішньому застосуванні невідомі.

Помилкове застосування внутрішньо великої кількості речовини (300 мл хлоргексидину) призводить до летального наслідку з ознаками печінково-ниркової недостатності.

При потраплянні всередину препарат практично немає абсорбується - слід промити шлунок з використанням молока, желатину або сирого яйця.

У разі потреби проводиться симптоматична терапія.

Побічні реакції Хлоргексидину-Віолу

В окремих випадках при підвищеній індивідуальній чутливості можливі реакції: гіперчутливість, сухість і свербіж шкіри, дерматити, липкість шкіри рук, яка спостерігається протягом 3-5 хвилин, фотосенсибілізація. При лікуванні гінгівітів – фарбування емалі зубів, відкладення зубного каменю, порушення смаку.
У разі виникнення будь-яких небажаних явищ слід припинити застосування препарату і обов'язково звернутися до лікаря.

Термін придатності

3 роки.

Не застосовувати після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці за температури не вище 25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 100 мл у флакони майже або без пачки або по 200 мл у флаконах.

Категорія відпуску з аптеки

Без рецепта.

 

Завантажити повну інструкцію
Повідомлення
Зворотний дзвінок
Онлайн чат
Як вам зручніше з нами звʹязатися?
Скасувати
Кнопка зв'язку